Populärt på Wohnzimmer.se

Vad är det för material?

Här listar vi de olika material som våra möbler och inredningsdetaljer är gjorda av. Hör gärna av dig till oss om du har fler funderingar kring materialen och även om du önskar tygprov eller mer information om produkterna. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg i ditt köp.

Våra leverantörer följer de mycket omfattande och strikta miljö- och hållbarhetsförordningar och EU-direktiv som gäller för hela produktionsprocessen. Överensstämmelse, kontroll och löpande granskning följs upp i kvalitetshanteringssystem. I inköpsstrategin läggs stor vikt vid att hitta små, lokala producenter och hantverkare med hållbara verksamheter. Många produkter är handgjorda vilket uppmuntrar användning av lokala material och traditionellt hantverk. Återvunnet material, särskilt återvunnet trä prioriteras där det passar och är möjligt. Fler och fler produkter i trä är obehandlade eller behandlade med miljöcertifierade ytskikt.

 A      
Acaciaträd är ett växtsläkte i familjen ärtväxter av australiensisk art. Acacia är ett hårt och tåligt träslag som är väl lämpat för utemöbler. Kallas ibland hardwood. Uppfyller EUTR-krav.      
ABS (Akrylbutadienstyren) är en plast med väldigt goda egenskaper såsom låg vikt, god hållfasthet, formbeständighet, ythårdhet och ytfinish. Ofarlig plast.
Akryl är en konstfiber som tillverkas främst av jordgas och olja.
Akrylglas (PMMA Polymetylmetakrylat) är en termoplast. Togs fram under 1930-talet och blev tillgängligt för kommersiellt bruk 1936 under handelsnamnet Plexiglas. PMMA används som ersättning för glas. Eftersom den är amorf är den, utan tillsatser, transparent, men kan enkelt färgas. PMMA är känslig för aceton, alkohol, klorerade kolväten och syror.
Aluminium är en mjuk lättmetall som är silvrig till grå i färgen, har låg vikt och hög styrka samt rostar inte. Lätt att sammanfoga och forma. Kan vara t e x gjuten, galvad eller hamrad.
Anilinläder är läder som är så nära naturläder man kan komma och har vanligtvis inget ytskikt eller ytterst litet ytskikt. Anilinläder får med tiden en vacker patina men är känsligare för fläckar som dock bleknar med tiden. Lädret är mycket mjukt och ger skön sittkomfort.

B
Bambu är ett mycket bra material - råmaterial som är snabbväxande, inte kräver konstbevattning eller några bekämpningsmedel och kan växa i näringsfattig jord. 
Bomull är ett textilmaterial som kommer från bomullsbusken. Sea Island bomull och Egyptisk bomull räknas som de främsta kvaliteterna. Fördelarna med bomull är många och inkluderar bland annat hög slitstyrka, våthållsfasthet, tvättålighet, samt god fuktabsorbtion. Den är även hudvänlig och motståndskraftig mot frätande ämnen.
Bycastläder är ett s k spaltläder som påförs en polyurethanyta, en sorts plast. Bycastlädret är blankt och ger en modern finish, är i regel tåligt mot smuts och fläckar men har i sin tur en begränsad komfort, ej så mjukt och med sämre andningsförmåga än övriga sorters läder.
C
Coating är olika typer av beläggningar på ett föremål. Görs av dekorativa eller funktionella skäl.
E
Elektropläterad eller galvanoplastik är en process som innebär att man med hjälp av elektrolys täcker ett metallföremål med ett tunt skikt exempelvis guld eller silver.
Emalj är en glas- eller glasliknande beläggning som smälts fast på hårt underlag. Emaljkonst är ett konsthantverk som utförs genom att man helt eller delvis täcker föremål som vanligen är av metall med emalj av olika färg. Man använder en mer eller mindre lättsmält, i de flesta fall ogenomskinlig, vit eller färgad glasmassa, så kallad glasfluss.
Epoxiharts är en härdad tålig plast.
Eukalyptusträd kommer ursprungligen från Australien. Några få arter kommer från Nya Guinea och Indonesien. I Australien finns de över i stort sett hela kontinenten. Flera arter av eucalyptus har stor betydelse som virkesträd, bland annat på grund av sina egenskaper som insultimber.
F
Faner är ett tunt blad av trä som svarvas av eller skärs ur stockar från olika träslag. Faner används dels som material för yttäckning av möbler och andra inredningsdetaljer, dels som råvara till olika träskivor eller plywood – kryssfaner.
Fiberfill/fibervadd är en stoppning som vanligtvis används som ytterlager i bland annat sitt och ryggplymåer för soffor. Materialet är producerat av polyesterfibrer som har värmeisolerande egenskaper. Fibervadden gör en mycket mjuk och härlig känsla.
Fiberglas (se glasfiber) översättning från engelskans fiberglass.
G
Glasfiber är ett material bestående av glas som smälts och formats till fibrer. Glasfiber har två viktiga användningsområden: att förstärka (armera) andra material och för överföring av ljus.
Guldplätering tunt lager av guld på metallarbeten vanligtvis genom elektrolys (elektroplätering).
Gummiträd - engelskans Rubber wood (latin: lignum och/eller pinus lignum). Lagligt skördat i Guangdongprovinsen, Kina. Lätt och starkt träslag i rödgrå nyans som är ungefär lika hårt som bok, lite mjukare än ek och lönn till skillnad från furu som är ännu mjukare.
H
HDF (high density fibreboard) en skiva av fina träfibrer tillsammans med lim som hårdpressas till en hård träfiberskiva. HDF är lik MDF skivan.
Hollowboard är en ny typ av ihålig spånskiva, mycket stark men mindre materialåtgång och lägre vikt.
HIPS (polystyren) är en plast, hård och styv.
Härdat glas tillverkas med snabb avkylning och innehåller mekaniska spänningar och är därför mer slagtåligt än enkelt glas, men om glaset utsätts för ett tryck som övervinner spänningarna så spricker hela glaskroppen i små bitar, vilket minskar personskaderisken, jämfört med de långa, vassa skärvor som uppstår när ohärdat glas går sönder.
J
Jute är en subtropisk växt som odlas framförallt i Indien, Bangladesh, Kina, Myanmar, Nepal och Thailand. Av juteväxtens stjälkar tillverkas ett tyg kallat jute. Fibern är grov och sträv.
K
Kalciumkarbonat eller kolsyrad kalk, är ett i naturen mycket vanligt salt, som utvinns framför allt ur kalksten.
Kallskum kallas också polyuretanskum. Används mycket som stoppning i både sitt- och ryggplymåer för mestadels soffor. Behåller sin form mycket länge då cellstrukturen har en förmåga att resa sig fort igen efter mycket hög sammanpressning. Ger en fast och väldigt jämn sittkomfort jämfört med till exempel en dunstoppning.
Kamferträd är ett städsegrönt träd som blir cirka 20-50 meter högt. Alla delar av trädet luktar kamfer och man utvinner även kamfer ur veden. Kamferträdet kommer ursprungligen från Japan, Ryukyuöarna, Kina, Taiwan och Vietnam.
Kejsarträd kommer från Asien där det odlats i över 2600 år för sin skönhets skull. Förr i tiden packade man kinesiskt porslin i lådor med dessa frön som skydd under frakten på segelskeppen och trädet spreds på detta sätt över världen. Trädet är oerhört snabbväxande och växer ca 2 meter på ett år, det kan bli omkring 20 meter högt.
Konstfibertextil är en fiber tillverkad på artificiell väg, till skillnad från naturfiber.
L
Legering av legera, av latin ligare, ’binda ihop’, ’förena’, är ett material med metalliska egenskaper vilket består av två eller flera grundämnen, varav minst ett är metall.
Limträ består vanligtvis av 45 mm tjocka lameller av konstruktionsvirke som limmas samman. På detta sätt är det möjligt att tillverka större limträelement än det går att såga konstruktionsvirke. Limträ är också starkare än konstruktionsvirke.
Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin, skiljer sig från bomullen genom att den är rakare, stelare och glansigare. Smuts lossar lättare på linne än bomull och passar därför att tvättas i lägre temperaturer.
M
Mangoträd är en växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien. Med människans hjälp har den kultiverade formen spridit sig till de flesta av världens varma och tropiska regioner. Mangon började troligen att odlas för ungefär 4000 år sedan.
Marmor är en metamorf bergart som till stor del består av kalkspat. Strukturen kan vara fin- eller grovkornig. Marmor bildas genom att kalksten utsätts för höga tryck och temperaturer vilket medför att den ursprungliga bergartens kemiska sammansättning och kristallstruktur ändras. Eftersom marmor är en relativt lättbearbetad bergart och har ett tilltalande utseende har man använt bergarten som byggnadssten- och ornamentssten över hela världen under tusentals år. Ren marmor är vit, men föroreningar av olika slag är vanliga och ger då bergarten olika färger, i ett ofta flammigt mönster, det som vi brukar kalla för marmorerad. Marmor är vanligt förekommande i det svenska urberget. Kända svenska varianter av marmor är Ekebergsmarmor och Kolmårdsmarmor.
Martindale anger slitstyrka hos ett tyg eller konstläder inom möbelbranschen och anges i enheten Martindale. En standard för att lättare kunna jämföra olika kvalitéer. Vid testning av en möbelklädsels slitstyrka placeras den i en maskin som utsätter den för samma typ av slitage som när tyget till exempel används i en soffa. Tyger för offentlig miljö kräver betydligt högre slitstyrka än tyger för hemmamiljö. En regel är oftast att tyget bör ha mer än 40.000 Martindale för att passa för offentlig miljö.
MDF Medium Density Fibreboard är en träfiberskiva som består av finfördelade fibrer från barrträd. Har slät yta och lämpar sig därför väl till målning.
Microfiber är ett material som består av polyester eller polyamider (t.ex. nylon eller kevlar), eller blandning av dessa, vilket gör att textilen är hållbar och har en lång livslängd. Den speciella delningen av fibrerna gör att materialet har en mycket bra förmåga att lösgöra smuts och att absorbera vätska.
Minditräd känt vetenskapligt som Melia azedarach, och mer allmänt som vit ceder eller Chinaberry, har sitt ursprung i Asien och Indien.
Mässing består av 65 % koppar och 35 % zink och kan såväl gjutas som svarvas, fräsas och lödas.
O
Odlad teak är ett tropiskt träslag som har sitt urbestånd i Burma, Thailand och Indien. Idag odlas Teak över stora delar av världen.
P
Paulowniaträd odlas kommersiellt i Kina, Taiwan, Sydamerika och USA. Ett lätt men starkt trä.
Pilling Måttenhet för ”Noppighet” som är överskottsfibrer som slits av från möbelklädseln vid slitage av olika slag. Måttskalan för ”Pilling” är mellan 1 till 5.  Den högre siffran 5 betyder ingen pilling överhuvudtaget och 1 är mycket pilling.
Pinjeträd Pinje (Pinus pinea) eller pinjeträd är ett träd inom tallsläktet och familjen tallväxter som växer i västra Medelhavsområdet.
Plexiglas (se akrylglas).
Plywood är en skiva av tunnare korslagda faner som är limmade med fenolhartslim och pressade med högt tryck under värmebehandling, till en relativt hållfast och formstabil produkt.
Polyakryl (Polyakrylnitril) används vid framställning av ett av de viktigaste syntetiska textilfibrerna akrylfibrer.
Polyamid är en av de starkaste syntetfibrerna och tillverkas främst av jordgas och olja.
Polyester är en syntetfiber, en typ av plast och tillverkas främst av jordgas och olja. Är en av de allra vanligaste på möbelmarknaden gällande tygklädslar till soffor och stolar. Har oftast en hög slitstyrka i martindale och dessutom varken töjs eller skrynklas polyester. Liknar polyamid, dock är den inte ljuskänslig. Polyester torkar mycket snabbt.
Polyestersammet se sammet.
Polyetylen är en delkristallin termoplast.
Polykarbonat är en transparent termoplast med exceptionell hållbarhet. Polykarbonat används främst till butiksfönster och dörrfönster som ska vara stöt-, spark- och slagtåliga, den används också bland annat till visir, maskinskydd, flygplansfönster, CD-skivor och andra produkter som behöver vara hållbara och transparenta. Polykarbonat marknadsförs under varumärken som Hammerglass, Lexan, Makrolon m.fl.
Polypropylen är en styv bra plast som är lite hårdare än polyeten.
Polyresin är en plast som torkar till ett hållbart material som är praktiskt taget okrossbart.
Poppelträd är huvudsakligen mjuk och föga motståndskraftig och används sällan som virke. Eftersom den är lättbearbetad har den dock använts till vissa husgeråd, som virke i träskor, till tändstickor med mera.
PVC (polyvinylclorid) är en av de vanligaste plastsorterna, en termoplast, som tillsammans med polyeten (PE), polypropen (PP) och polystyren (PS) kallas bulkplaster.
Polyuretanskum kallas också kallskum. Används mycket som stoppning i både sitt- och ryggplymåer för mestadels soffor. Behåller sin form mycket länge då cellstrukturen har en förmåga att resa sig fort igen efter mycket hög sammanpressning. Ger en fast och väldigt jämn sittkomfort jämfört med till exempel en dunstoppning.
PU-läder är synonymt med polyuretanläder ”fuskskinn”, alltså plast. PU-läder är ett mycket bättre materialval än PVC, som också är vanligt förekommande i produkter av fuskskinn. Det är vanligen billigare än läder, ofta enklare att underhålla och att rengöra. Dessutom är det väderbeständigt.
R
Rostfritt kromat stål är en järnlegering, med minst 10,5 % krom (enligt EN 10088) som ofta har god motståndskraft mot korrosion (rost) och andra kemiska angrepp.
S
Sheeshamträd (Shisham) är ett ljust träslag som ofta mörkbetsas till en flammig nyans. Hårt och tungt. Arterna förekommer i Indien, Pakistan, Java och Burma.
Sammet är ett vävt tyg, vars rätsida täcks av en tät, kort lugg. Tekniken för att väva sammet är mer än 800 år gammal. Sammet vävdes troligen i Italien redan på 1200-talet. Syntetsammet är sammet vävt av syntetfibrer i syfte att efterlikna silkessammeten som är vävt av silke, vilket är den äldsta formen och även den dyrbaraste. Bomullssammet är den i detaljhandeln vanligast förekommande sammeten. Den ger ett mattare intryck än silkessammeten och syntetsammeten och har ofta kortare lugg.
Semianilinläder ger hög komfort samt ett mycket vackert och naturligt utseende pga att den ursprungliga präglingen i skinnet har bevarats. Detta läder har fått en lätt ytbehandling vilket medför en större motståndskraft mot fläckar och smuts samt att det är mycket lättskött. Patinan är dock inte lika fin som på ett anilinläder, men det är slitstarkare samt har högre ljusäkthet jämfört med anilinlädret.
Spånskiva är skivor som skapas genom att sågspån blandas med lim och pressas till skivor. Spånskivan är tätare, billigare och mer likformig än vanligt trä eller plywood.
Syntetisk hartslack konstharts eller syntetharts är konstgjorda ämnen som liknar naturhartserna i egenskaper. Exempel på konstharts är akrylharts och epoxiharts. Begreppet konstharts användes i början och mitten av 1900-talet närmast synonymt med ordet "plast".
T
Terrazzo är en konststen som man kan framställa av gjuten cement blandat med olika hårdbergarter som krossad marmor, kvarts, granit och glasbitar. Färgen kan varieras utifrån val av sten m.m. Terrazzo är tåligt och bra utifrån att man tar vara på spill.
Teflonbehandlad Teflon är sedan 1944 DuPont-koncernens varumärke för bland annat polytetrafluoreten, en fluorplast med fysiska egenskaper som gör den mycket hal samt temperatur- och kemikaliebeständig.
Termoplast står tillsammans för den större delen av den totala plastproduktionen ( som består av bl a polyeten, polypropen, polystyren, och polyvinylklorid).
V
Valnötsträ är ett tåligt träslag med bra bearbetningsegenskaper och passar därför till möbler - både som fanér och i massiv form. Valnöt är ett mörkare träslag med naturliga, vackra skiftningar och den är ganska neutral i sin bruna ton. Den kan uppfattas som svalt brun mer än gulbrun eller rödbrun. Exklusiv känsla.
Vinyl se polyvinylclorid
Viscose Viskos är trivialnamnet på cellulosa-xantogenat, som är basmaterial för såväl fibrer, konstsilke, som folier, cellofan. Fibern är baserad på bomull eller cellulosa. Viskosfibern förekommer i blandningar med bomull, ull, lin eller med andra konstfiber.


Nyheter på Wohnzimmer.se

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.